Hangende

Het hangt nog, maar ik ben voornemens binnenkort een einde te maken aan deze weblog. Niet dat het mij ontbreekt aan schrijflust of interessante onderwerpen, maar het misbruik dat er van mijn publicaties hier wordt gemaakt, overstijgt intussen mijn en andermans genoegen aan deze productie.
Met dank aan Clet Abraham, die deze visualisatie van een doodlopende zelfopoffering concipieerde.


Op dit moment staat de teller op 414 berichten en 521 reacties, vanaf het begin in november 2012. Ik constateer dat er in de afgelopen 12 maanden een kwart miljoen bezoekers deze kant op kwamen met in totaal meer dan 1½ miljoen hits. Die geïnteresseerden (of per ongeluk bij deze weblog gestrande surfers uit India, Mexico, Brazilië, Viet Nam of waar ook ter wereld) verslonden in een jaar tijds een kleine miljoen pagina’s en slurpten 95 miljoen Kbytes naar binnen. Niet slecht, zou je zo zeggen, tot je beseft dat meer dan een derde daarvan wordt gegraaid door Dollardofielen uit schurkenstaten als de VS, Israël, en in mindere mate uit ongure streken in West-Afrika en enkele ex-Sovjet-staten. Een van de gevolgen is een niet te overziene bulk aan spammails – die loopt in de duizenden per jaar, zeker een vijftigtal per dag.
Parallel daaraan liet de Universiteit Utrecht mij weten dat er in juni bij hen een lek/hack heeft plaatsgevonden waardoor onder meer mijn persoonlijke gegevens op straat waren komen te liggen. Google was zo vriendelijk mij erop te wijzen dat mijn wachtwoorden van zeker 60 sites waren gehackt, en pas dan merk je niet alleen op hoe veel zinloze sites je kennelijk geabonneerd was – die kunnen dus worden beëindigd, maar ook hoe lastig het soms is je wachtwoord bij bepaalde sites te wijzigen. Al met al zit ik al een half jaar te proberen van die ellende af te komen, maar intussen staat de transatlantische geldkraan wijd open, wat ik merk aan de hoeveelheid ongewenste mails op mijn privé-mailadres, tussen de 50 en 100 per dag. Die geef ik dan wel braaf door aan Signal-Spam, maar uit niets blijkt dat die meldingen het aantal spams verminderen. Integendeel, zou ik bijna zeggen.
Net als op het plaatje hier helemaal bovenaan voel ik me min of meer aan handen en voeten gebonden, ware het niet dat die op dat plaatje al lijken te zijn geamputeerd.

Het verband tussen beide bovenstaande constateringen is dat mijn openheid en vrijgevigheid, niet alleen van mijn opinies, onderzoeken en werkzaamheden en jullie commentaren daarop, maar ook veel van mijn persoonlijke (contact-)gegevens op niet te pruimen wijze en in onaanvaardbare mate worden misbruikt.
Daartoe ben ik niet op aarde.

In reactie op dat al neem ik de volgende maatregelen:

  • Mijn bij velen bekende gmail-adres is inmiddels op zwart gegaan, en alle daarin aanwezige berichten en contacten heb ik weten over te hevelen naar een ander Google-account. Mijn mailadressen hang ik verder niet meer noch aan de grote klok, noch aan het doodlopende kruisbeeld. Wie vanaf nu dus mij toch op dat oude adres wil bereiken, zal een melding krijgen als deze:
    <ljml46@gmail.com>: host gmail-smtp-in.l.google.com[64.233.184.27] said:   550-5.1.1 The email account that you tried to reach does not exist. Please   try 550-5.1.1 double-checking the recipient’s email address for typos or   550-5.1.1 unnecessary spaces.
  • Van mijn hele weblog bewaar ik een offline-kopie op mijn externe harde schijf en over niet al te lange tijd vewijder ik de onlineversie en is nardloonen-punt-nl verleden tijd. Dat betekent dat de echte en door mij gewaardeerde lezers zich op kore termijn met knippen en plakken nog kunnen verzekeren van de inhoud van gewenste artikelen, ofwel mij kunnen vragen om een kopie van bericht zus of zo.
  • Omdat allerhande gedepriveerden ook hebben ontdekt dat ik telefoon heb, lukt het ze ook nog mij dagelijks tien of meer keer te bombarderen met ongewenste telefoontjes, vaak uit Frankrijk of diens voormalige koloniën in Noord-Afrika, maar ook uit de Benelux. Het lukt mij niet bij SFR aan een ander vast telefoonnummer te komen. Op zich kan dat wel, à raison van € 25,00, maar dat impliceert een vervanging van mijn router en in elk geval dat ik gedurende zeker 15 dagen geen internet en telefoon meer heb. Fransen kennende mag je erop rekenen dat die periode wel op het dubbele zal uitkomen, met al die weekends en feestdagen. Mail me dus maar op een van mijn andere mailadressen of stuur een sms op een van mijn mobiele nummers. De kans dat ik de telefoon opneem van mij niet-bekende nummers is zo ongeveer nihil.

Mijn ervaringen lopen parallel aan de talloze berichten in de media over internet-criminaliteit en de kennelijke onmogelijkheid daaraan een halt toe te roepen.
Dat is de tol van de vrijheid. 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.