KGB-pub

Ik had het van tevoren thuis wel voorbereid, maar toch werd ik meteen al op het verkeerde been gezet: KGB staat niet voor de Sovjet-Geheime Dienst, maar voor  Krčma Gurmánov Bratislavy, de Kroeg Gourmet van Bratislava. Hoewel, met de G als hamer en sikkel weet je het nooit helemaal zeker.
Bij de entree dreig je te belanden in een louche bierkelder, en dat is het waarschijnlijk ook. Maar dan vooral ’s avonds, en niet om 2 uur in de middag als de tent net opengaat. Ideaal moment voor een fotosessie.

De kroeg is in feite een lange, smalle pijpenla met stemmig rood bekleed meubilair, maar het meest aantrekkelijke is de aankleding van de muren en het plafond, die het etablissement voor sommige nostalgische socialisten van het gestaalde kader tot een waar bedevaartsoord maken: een ontelbare hoeveelheid foto’s, beelden, documenten, andere voorwerpen, memoriabilia uit vervlogen tijden, een beetje toegesneden op de aloude ČSSR, maar toch in hoofdzaak op het Sovjet-verleden, waarbij de persoonsverheerlijking van Lenin en Stalin prominent de boventoon voert. Of je ervan houdt of niet, heel apart, uitzonderlijk en excentriek is het wel om dat allemaal anno 2020 bij elkaar te vinden in een biertent.

Ze schenken er Staropramen, met Plzeňský Prazdroj (voor de export om onverklaarbare redenen Urquell genoemd), Budějovický Budvar (voor de export verduitst tot Budweiser) hoort het tot de meest bekende en zeer genietbare Tsjechische bieren.
Hoewel op sommige plekken in Bratislava de prijzen inmiddels zijn aangepast aan het torenhoog kapitalistisch grootstedelijk niveau, gaat in de KGB-pub de Staropramen van het vat voor de communistische gesubsidieerde volksprijs van € 1,90 voor een halve liter.
Enig nadeel: ik moest diezelfde dag nog met de auto terugrijden naar Wenen…

Mocht je er eens in de buurt zijn, ga dan beslist zelf maar een proeven en rondkijken, onder het waakzaam oog van een bevlogen Lenin, een immer goedlachse Stalin en een goedgemutste Brezjnjev.

Of neem een virtueel voorproefje op kgbpub.sk; ideaal om je Slowaaks weer eens wat op te halen.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.