Cijferzegels

Sinds jaar en dag hangt vlak naast mijn monitor aan de muur bijgaande ingelijste set van de befaamde cijferzegels van Van Krimpen 1946-1976.
Ik ben het met iedereen eens die meent dat dit de mooiste reeks postzegels is die Nederland ooit heeft gekend: duidelijk voor de gebruiker, min of meer tijdloos in hun ontwerp en van zeer hoge grafische kwaliteit.

Bezie bijvoorbeeld de gevarieerde vormen van het cijfer 2; de grootte, de breedte (afwijkend bij Nieuw-Guinea 12½ cent), de wel (Nederland 2½ cent) of niet (elders) naar rechts uitstekende basis, de verticaal gerekte vorm op de staande variant van de Court internationale, de verschillen in het einde van de boog van de 2 links boven (vergelijk bijvoorbeeld de ronding van de 2 van Suriname met die van Nederland), de positie van de ½ op de basislijn of daarboven (vergelijk 2½ cent Nederland met de 2½ cent van Suriname), en ga zo maar door.

De Volkskrant van 8 oktober 2016 besteedde er aandacht aan. Misschien nog veel interessanter is het uitgebreide overzicht van Van Krimpens werk dat is te vinden op postwaarden.nl.

De collectie bij mij aan de muur is nog niet eens helemaal compleet, nog los van het jammere feit dat ik van de 2- en 4-cents zegels van de Cour internationale geen postfrisse, ongestempelde exemplaren bezit – veel te duur…
Maar de dagelijke aanblik van de ingelijste reeks wekt bij mij nog steeds bewondering en kijkplezier.

 

4 gedachten over “Cijferzegels

  1. Gerrit Noordzij was een formidabel letterontwerper, ook van postzegels en van nog veel meer. Ik heb twee lezingen van hem gevolgd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.