Wat Onze Handen Kunnen Maken

Het is zover. Het kabinet laat via een SIRE-spotje weten dat het beter is iets te repareren dan het weg te gooien en iets nieuws te kopen. Dat is niets nieuws.
In de jaren-’30 en -’40 moesten we dat noodgedwongen ook al doen, en vanaf de jaren-’60 kan ik zo een paar politieke partijen noemen die dat ook al propageerden.
Oud nieuws dus, maar ook daarvan kun je iets maken.


In slechte tijden, tijden van armoe, schaarste en ellende, tijden van economische neergang, is het een vanzelfsprekendheid. Maar dat het VVD-denken, ook al noodgedwongen, vrees ik, het klimaatbelang opeens laat prevaleren boven het economisch belang, is opvallend. In elk geval lijkt het niet in het voordeel te zijn van de VVD-minded middenstand, die nu wel opeens minder wit-, bruin- en ander goed zal kunnen slijten, terwijl ook al de kringloopwinkels de run op nieuwe artikelen aardig remmen.

Los van dat alles is het vooral een kwestie van mentaliteit, die van de wegwerpcultuur en van te zeggen dat je geen tijd (=geen zin) hebt om vuile handen te maken, of dat je doodweg de vingers en de hersens niet hebt om iets uit elkaar te schroeven en te repareren.
Ik weet dat ik van kindsaf aan leerde knutselen, schroeven, timmeren, zagen, solderen enzovoort. Daarmee deed ik kennis, vaardigheid en ervaring op, zowel met de handen als met het analyseren van problemen en zoeken naar oplossingen. Zeker nu ik sinds 1998 met een boerderij uit 1706 zit, komt mij dit uitermate goed van pas. Ik bewaar alles, gebruik in principe het liefst materialen die ik nog heb liggen en geef zo elk latje, boutje, plaatje, doosje, een tweede of derde leven.

Weggooien kan altijd nog.

1 gedachte op “Wat Onze Handen Kunnen Maken

  1. De tweakers willen altijd het nieuwste en stapelen het oude op, soms is iets geschikt voor 2e hands maar niet altijd. Het Duitse woord is zo fraai: Artifizielle Antiquiertheit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.