Over het graf

Teletekst blijft boeien, schreef ik vorig jaar maart.
Is het niet door taalfouten (niet zo vaak), dan door dubbelzinnigheden. Denk aan Koenders (“uit onvrede in Moskou”).
Nu, op 4 april 2019, laat Teletekst ons, wederom op pagina 113, geloven dat Justitie (en Veiligheid; of Veiligheid en Justitie; waaraan wil je je geld besteden?) zelfs over het graf heen regeert en dode mannen kan vrijspreken van wat dan ook.

Het probleem is echter gewoon van taalkundige aard, althans een kwestie van vormgeving. Had er gestaan: “Dode man eerder vrijgesproken” of “Dode man was geen stalker“, dan was het al minder onbetrouwbaar geweest. Maar misschien past dat allemaal niet op één Teletekstregel; een soort tekortkoming dus.
En zo is Teletekst het slachtoffer van zijn eigen tekstuele beperkingen.

Maar toch blijf ik er vaak naar kijken.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.