PF2019

Zoals gebruikelijk rond 1 januari is hier mijn nieuwjaarswens voor wie hem niet al eerder per e-mail heeft ontvangen. En al even gebruikelijk zal ik wat toelichting bij tekst en afbeelding geven.

 


Eerst even de foto. Die heb ik vanuit de keuken genomen naar onze voortuin. Door de diafragma-instelling wekken de takken van de catalpa op de achtergrond een haast psychedelische sfeer. Komt dat even goed uit. De fluweelboom is echt. Het houten vogelhuisje met een soort graantjespasta, als een potje met vet, voor de zielige vogeltjes ook. Er hebben inmiddels ook wel wat vogels aan zitten snavelen, maar net niet als ik de camera paraat had en de zon een beetje gunstig stond, dus de koolmees heb ik er met knip- en vliegwerk ingemonteerd. Dat maakt voor de duiding van het plaatje niks uit.

Dan de tekst. Ik ben niet vrolijk, en vermoedelijk ook niet optimistisch.
Huisje, boompje, beestje komt wellicht wat oubollig over, hoewel het in de luchtvaart duidt op het vliegen op zicht (VFR) in plaats van op de radar (IFR). Goed uitkijken dus.
Ik weet niet of het een kwestie van leeftijd is, maar vanaf zeker moment ben je tal van veranderingen meer dan zat, zeker als je die als negatieve veranderingen ervaart. Waar denk ik zoal aan?
– stijgende prijzen, dalende lonen (per saldo).
– toenemende hufterigheid van jan publiek. Doen allochtonen dat (ik bedoel: buitenlanders), dan wordt dat terrorisme genoemd; bij autochtonen heet het onbeschoft gedrag. Ooit schermde Lubbers met het idee om in de Flevopolders heropvoedingskampen in te richten. Nooit meer iets over gehoord later.
– een schier onophoudelijke VVD-politiek van de partij die onbetwist koploper schuinsmarcheerders, jokkebrokken en dubbelepettenpolitiek is; het begint normaal te worden, en geaccepteerd, want bij de volgende verkiezingen eindigt de partij weer als grootste.
– een klimaatverslechtering die vooralsnog alleen commissies, conferenties, vage akkoorden en vooral veel intenties-voor-een-volgend-kabinet oplevert, naast natuurlijk de merkbare ellende in natuur en milieu.
– een toenemende kloof tussen arm en rijk, ook in zo’n prachtig land als Nederland, dat oogt als een vaasje van craquelé.
– de opkomst van een nieuwe generatie malloten die een land mogen besturen, vaak zelfs nog via reguliere verkiezingen. Zo breidt het lijstje schurkenstaten zich wel uit met de VS, Brazilië, Hongarije, de Filipijnen. Hoe we over Italië, Zweden en Oostenrijk moeten denken, staat nog te bezien.
– de toenemende prijs die we voor onze gezondheidszorg moeten betalen, los van de vraag of die zorg er ook maar iets beter op is geworden.
– de toenemende internetcriminaliteit, voorwaar niet alleen vanuit Nigeria of Oekraïne, en van harte aangejaagd door asocial media als Facebook en Twitter.

– en vast nog veel meer.

Als ik hoop zag op beter, had ik in plaats van een koolmeesje wel een struisvogel in de afbeelding gemonteerd. Met zijn kop diep in het potje.

 

1 gedachte op “PF2019

  1. De socialisten werden eind 19e en begin vorige eeuw door liberale politici beschimpt als non-valeurs totdat zij als partij sterk genoeg waren om (mee-) te regeren in dit schone land.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.