3-6-9

In bepaalde kringen is het tv-spelletje 3-6-9 van De slimste mens behoorlijk populair. Wat velen echter niet weten, is dat 3-6-9 ook de inzet is van de komende campagne van de Rijksoverheid, daartoe gestimuleerd door gezondheidslobbyisten binnen het Europese Parlement, in het bijzonder Frankrijk, teneinde het verbruik van Nederlands zout drastisch te reduceren. Mogelijk speelt daarbij een rol dat Franse zoutboeren, vooral in Normandië en Bretagne, waar veel zeezout wordt gewonnen, niet efficiënt kunnen concurreren met hun Nederlandse collega’s die voornamelijk goedkoper mijnzout produceren. Bovendien beweren de Fransen dat hun (vochtig, grof) zeezout juist meer magnesium en minder natrium bevat dan het ‘gezuiverde’ en gejodeerde Nederlandse mijnzout.
In Nederland schijnen we dagelijks per persoon gemiddeld 9 gram zout te consumeren, maar dat zou eigenlijk 6 moeten zijn of, liever nog, 3.
Voor dit 3-6-9-spelletje is nu binnenkort een oplossing voorhanden.

Uit kringen rond het Ministerie van Economische Zaken is vernomen dat er op korte termijn een zeer precieze weegschaal op de markt gaat komen voor huishoudelijk gebruik die op 0,001 gram nauwkeurig afleesbaar is. Het instrument is vergelijkbaar met veel duurdere weegschalen die goudinkopers gebruiken om uw oude sieraden, munten en losgeraakte gouden kronen te wegen bij aanbieding. Om uw dagelijkse zoutinname te reguleren (lees: te reduceren), weegt u de eerste week elke dag des ochtends een plastic zakje af met daarin 6,000 gram zout, de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid *).

PAS OP! Het gewicht van het zakje (al gauw 2 gram, zonder sluitclip) hoeft u niet mee te rekenen.
Mocht uw gezin, of het gezelschap dat die dag uit dezelfde keuken eet, uit meer personen bestaan, ongeacht de samenstelling, weeg dan voor iedere persoon een afzonderlijk zakje af en schrijf daarop de naam van de aanstaande gebruiker. Immers, als u de hoeveelheid van alle personen samen in één zakje weegt, is de kans groot dat de veeleter van het gezelschap meer zout tot zich gaat nemen dan de toegestane 6,000 gram. In uw zakje zit dus precies de hoeveelheid zout die u tot de volgende ochtend bij de maaltijden mag gebruiken. Het maakt niet uit of het zakje is bestemd voor een mannelijk of vrouwelijk persoon, of iemand die beide of geen van beide is dan wel wil zijn. Er bestaat immers geen mannelijk of vrouwelijk zout, dus het maakt niets uit.

In de daarop volgende week brengt u de af te wegen hoeveelheid zout terug tot 3,000 gram p.p.p.d. (per persoon per dag). Gaandeweg gaat u aan minder zout wennen en zult u de eigen smaak van de gerechten zelf ook meer gaan waarderen. Misschien denkt u: “Is dat allemaal niet veel te veel werk, en kan ik dat wel nauwkeurig genoeg doen?” U zult echter merken dat u, als u de meegeleverde gebruiksaanwijzing (in het Nederlands, Turks, Chinees, Marokkaans en Papiamento) goed raadpleegt, het slechts een kwestie van oefenen is, en dat u na enkele weken het ook zult beschouwen als een nuttige, handige en weinig gecompliceerde routinevoorbereiding voor een verantwoord voedingspatroon. Na enige tijd zult u zich erover verbazen hoe u het ooit zo zout heeft kunnen eten!

PAS OP! Veel kant-en-klaargerechten bevatten vaak grote hoeveelheden zout. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor kaas, pindakaas, bouillonblokjes. Mocht u zulke producten desondanks toch willen nuttigen, kijk dan eerst goed op de verpakking waarop de hoeveelheid zout per 100 gram moet staan aangegeven. Weeg vervolgens uw plakjes kaas, lepels pindakaas, aantal bouillonblokjes zorgvuldig af en bereken met de aangegeven hoeveelheid zout hoe veel u van uw dagelijks toegestane hoeveelheid u reeds buiten uw zakje om gaat consumeren. Verwijder eventueel wat zout uit uw zakje, om de aanbevolen hoeveelheid niet te overschrijden.
Een voorbeeld: u bent voornemens vandaag twee sneetjes brood (wit of bruin) met pindakaas te eten. Die sneetjes bevatten tussen de 0,32 en 0,44 gram zout per stuk, samen dus goed voor circa 0,7 gram zout. Als u daarop eerst ook nog boter smeert, dan zult u daar, afhankelijk van de keuze (op een schaal van halvarine tot gezouten roomboter) nog iets bij moeten tellen, zodat u reeds vóór de pindakaas al bijna 1 gram zout op uw bord hebt liggen. De pindakaas, twee porties à 15 gram, voegt daar nog eens 0,2 gram zout aan toe. Ter vergelijking: als u uw sneetjes belegd belegt met oude Goudse 48+ kaas à 20 gram per snee, dan neemt u nog eens ruim 1 gram zout tot u, zodat alleen deze maaltijd in totaal al goed is voor tweederde van de ideale Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid van 3 gram. U zult dus de rest van de dag vooral veel vet en suikers moeten eten en drinken.

Om tot een verantwoord resultaat te komen, is het aan te raden bij het koken van gerechten (bijvoorbeeld aardappelen, rijst of pasta) geen zout toe te voegen bij het kookvocht, maar pas na het afgieten; anders zult u bij het afgieten een deel van uw zout met het kookwater weggooien. Dat is zonde en bovendien ook niet gezond, want uw lichaam heeft natrium en magnesium nodig; niet te veel, maar ook niet te weinig.

De weegschaal werkt in principe op 2 batterijen van het type CR2032 (niet meegeleverd). Wel zit er een 220 Volt netadapter bij, zodat u ook zonder batterij elke dag uw portie(s) kunt afwegen. Over de verkoopprijs kan het Ministerie nog geen uitspraken doen; wel dat die beduidend lager zal liggen dan die bij diverse webshops wordt gehanteerd. Bedenk daarbij dat een webshop als bol.com weliswaar “gratis verzending” aanbiedt, maar de verzendkosten zitten tersluiks in de hogere verkoopprijs verstopt. Vermoedelijk zal de weegschaal ook in reguliere winkels voor huishoudelijke artikelen cq. drogisterijen verkrijgbaar zijn, zoals de Hema, Blokker, Marskramer, Etos, Kruidvat, DA; op termijn wellicht ook in de meeste supermarkten. De Kijkshop heeft inmiddels laten weten niet meer in het product geïnteresseerd te zijn.

PAS OP! Laat uw kinderen niet met de weegschaal spelen, want die kan daardoor aan precisie verliezen, en zorg ervoor dat zij de knoopcelbatterij van het type CR2032 (één of beide) niet inslikken. Zoiets kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Mocht zich dat toch onverhoopt voordoen, waarschuw dan onmiddellijk een arts, bij voorkeur per telefoon, en laat hem/haar daarbij uw weegschaal zien.

Elke weegschaal heeft een keurmerk van een erkend bedrijf, zoals Stimag of de Weeg Technische Dienst, die volgens de regels en normen van de Metrologische Dienst (voorheen het IJkwezen) jaarlijks de herkalibratie zal uitvoeren en een nieuwe sticker zal aanbrengen. De weegschaal moet tevens het CE-keurmerk bevatten. Veel buiten Europa gefabriceerde exemplaren, zoals in China of Taiwan, voldoen niet aan de eisen die in de Europese Unie, of volgens het NEN worden gesteld. Let daar dus goed op bij aanschaf van uw weegschaal.

Een voorlichter van het Ministerie, zelf geen VVD-lid, laat weten dat aanschaf, gebruik en ijking van uw weegschaal sterk wordt geadviseerd, maar vooralsnog niet wettelijk verplicht zal worden gesteld. “De vrije markt doet zijn werk prima en consumenten zijn ook prima in staat tot zelfregulering“, zo meldt hij. “Mochten in een later stadium desondanks toch onaanvaardbare praktijken blijken te ontstaan, dan zal Onze Minister niet aarzelen correctief in te grijpen.

Een hoge ambtenaar van het Ministerie van Volksgezondheid, die anoniem wenst te blijven, heeft aangegeven dat de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de verdere ontwikkelingen rond de weegschaal en de effecten van het gebruik ervan met grote belangstelling en nauwlettend in de gaten zal houden.

Tot slot nog een advies: zet nooit een zoutvaatje op tafel vóór of tijdens de maaltijd, want als iemand daarvan gebruikmaakt, is al uw zorgvuldige werk van eerder die dag nutteloos en voor niets geweest. Gebruik daarvoor in de plaats de door u tevoren afgewogen zakjes per persoon. U kunt ook het zoutvaatje tevoren vullen met gemalen cayennepeper of poedersuiker en dat dan op tafel zetten. Liefst niet met Biotex (groen of blauw), want dat geeft problemen bij inname.

________________

*) Genoemde waarden zijn voor volwassen personen. Voor kinderen die de leeftijd van 15 (vijftien) jaren nog niet hebben bereikt, dient u naar rato lagere waarden toe te passen.

_______________

Voor nadere toelichting: zie het vervolg.

 

1 gedachte op “3-6-9

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.