De Eczeem Crème (2 van 2)

Ik had beloofd, na de advertentie van Grahams die ik veelvuldig in De Volkskrant aantref, ook de blik te richten op de website grahams.nl, op welke site het in taalkundig en stilistisch opzicht al evenzeer rammelt. Gelukkig meldt die site, onder het tabblad Disclaimer, dat “het is verboden informatie van deze website te kopiëren, te downloaden, publiekelijk te maken, te verspreiden en te vermenigvuldigen“. Dat bespaart mij enorm veel werk.
Je moet dus zelf op die site gaan kijken om je te overtuigen van mijn gelijk, en eventueel hun gelijk als het gaat om hun producten. Ik snap die disclaimer wel:
als je een dergelijk schrijfproduct nog gaat verspreiden ook, ben je al gauw medeplichtig aan het niveau ervan.

Ik hoef het dus hier niet met bewijsplaatsen en al te gaan hebben over de oeverloos vele taal- en stijlfouten op die site, de onophoudelijk voorkomende Angel Saksische misser om in het Neder Lands woorden los van elk aar te schrijven die in het Engels als twee woorden staan gepresenteerd, de enkelvoud-/meervoudfouten, de geslachtswaanzin (de eczeem in plaats van het eczeem), de op brugklasniveau en hoger voorkomende d/t-fout (betaling geschied in plaats van betaling geschiedt), het onverantwoorde gebruik van leestekens als komma’s, dubbele punten, aanhalingstekens, &c, de sluimerende, maar verdoezelende homoniemen, het uit PR-oogpunt verre van sterke gebruik van vaagheden als “veel mensen” en “hebben vaak last van“, het niet-onderbouwde generaliserende taalgebruik zoals “chemische producten zijn per definitie al slecht“, het  met “U” aanspreken van het lezerspubliek, maar regels later, nu we elkaar immers al goed kennen, tutoyerend overgaand in “je“, waarvan niet elke lezer bepaaldelijk is gediend, kortom allerhande zonden tegen lessen op de basisschool en het voortgezet onderwijs, en tegen hoofdstuk één van elke Nederlandse schrijverscursus.

Ik ga dat dus niet doen, maar laat het aan nu ongetwijfeld geïnteresseerde anderen over.
Voor diegene onder jullie (je, u, you, gullie) die mij uiterlijk op 10 januari 2018 als eerste vijfentwintig evidente fouten weet te mailen uit de teksten op grahams.nl, foute spelling, zinsconstructie, woordkeuze, kortom alles waar de rode pen aan te pas moet komen, heb ik een potje echte Chinese rode tijgerbalsem klaarstaan van 19,4 gram in originele en nog ongeopende verpakking. Online te koop voor Australische $14,64 (excl. verzendkosten), of elders voor Singaporese $3,60 plus $32,60 expres-verzendkosten naar Nederland.
Ik bied dit ene potje gratis aan. Levering in overleg.

ENG AUN TONG Red Tiger Balm Ointment. Tenminste houdbaar tot einde zie bodem. Vol met natuurlijke oliën, menthol, kamfer, cajaputi, en wat al niet.
Voor Een Brandende Huidsensatie.

(Ooit eens zo’n soort potje uit Bangkok gehad, waarbij een gebruiksaanwijzing in een 2-punts lettertje zat in zes talen. De Engelse tekst waarschuwde dat het not for internal use was, waarbij ik me wel iets kon voorstellen; de Franse vertaling meldde dat het heerlijk smaakte dilué dans le thé. Lekker warm gevoel, lijkt me, maar maar nooit geprobeerd.)

Ik wens een ieder een gloedvol 2018 toe.

______________________________________

Vorig bericht: http://nardloonen.nl/2017/12/10/de-eczeem-creme-1-van-2/

 

1 gedachte op “De Eczeem Crème (2 van 2)

  1. Verspilling die dure potjes te kopen, al uit de hippy-tijd ken ik die alternatieve spulletjes, nu nog te koop in wierook en oosterse snuisterijenzaakjes Amsterdam-Centrum. Kamfer (eau-de-vie camphree) is echter bij Kruitvat goedkoop te verkrijgen, Cajaputti heb ik in de 70er wel gehad vanwege de wisselende sexcontacten tegen luisjes.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.