Beaulieu, 1 van vele

Dit is het eerste van een reeks artikelen die vermoedelijk heel lang gaat worden. Ik nummer ze daarom maar  1-100 “van vele”.
Het gaat om de voormalige Cisterciënzer abdij van Beaulieu, hier zo’n 4 km vandaan. Als abdij functioneert het perceel niet meer sinds de Franse revolutie, eind 18e eeuw, maar wat ervan rest is alleszins de moeite van een studie en een openbaarmaking waard.
Hier dus de start van een verhaal waarvan ik vooralsnog het einde niet ken.

Als sinds mijn verblijf in Rosoy was het “château” mij opgevallen, als pontificaal overblijfsel van wat ooit de priorij (“Prieuré abbatiale”), de abtswoning annex gastenverblijf, van de abdij was. Ik wist niet wie de huidige eigenaar was, noch of het überhaupt bewoond was, laat staan welke functie of bestemming het nu had. Maar als je er langs rijdt, zie je het prachtig staan op het ommuurde perceel.

Kom je echter van de andere kant aanrijden, dan valt er nog iets op: verscholen tussen de bomen, maar wel gemarkeerd met het oude toeristische bord “Beaulieu – Ancienne Abbaye cistércienne”, zie je een klein, neogotisch ogend kapelletje waarvan bij nadere beschouwing vooral de deels verwoeste glas-in-loodramen opvallen.
Die ramen waren het die mij het meest boeiden.

Destijds, rond 2000, heb ik dat kapelletje bezocht, maar er geen foto’s van gemaakt. Voor zover ik weet, zijn er ook geen oudere foto’s van die raampartijen, van binnenuit genomen. De departementale experts en archieven beschikken er in elk geval niet over.
Inmiddels ben ik er heel vaak binnen geweest en heb ik de ramen, althans wat er nog van over is, deugdelijk gefotografeerd.

Zo het van buitenaf schijnt dat het kapelletje er nog redelijk intact uitziet, zo teleurgesteld word je van het interieur. Het bouwsel, waarvan de oorsprong niet duidelijk is, behalve dat het in de 19e eeuw in gotische stijl is herschapen of verbouwd, is aan danig verval onderhevig. Niet alleen weer en wind en vallende takken hebben vrij spel, maar ook een ieder die er van buitenaf stenen tegenaan gooit, of wie met wat meer lef er binnengaat en er van alles meeneemt, lostrekt, of vernietigt.

Ik zal mij in het volgende artikel eerst maar eens concentreren op de nog aanwezige glas-in-loodramen, en wat ermee te doen valt. Later volgen dan de rest van de kapel en haar eventuele restauratie, en daarna de geschiedenis van de abdij vanaf de stichting in 1166 tot het huidige Château dat ervan rest.
Er valt heel veel over te melden.


Volgend bericht: http://nardloonen.nl/2017/11/02/beaulieu-2-van-vele/


Tenzij anders vermeld, zijn alle foto’s door mij genomen.
Overname toegestaan, mits met bronvermelding “© 2017 Leonard Loonen”

4 gedachten over “Beaulieu, 1 van vele

 1. Monninken,
  hadden het privilege de mooiste plek voor de kloosterbouw te zoeken. Ik denk aan de Abbaye Saint-Joseph de Clairval met de Tridentijnse ritus. Geldt dit ook voor bovengenoemd klooster?

 2. Dag,
  Na het lezen van je Beaulieu-beschrijving, ben ik gaan kijken naar het kerkje/kapel. Spijtig dat het er zo afgetakeld bij staat, maar dat geldt voor de ganse site.
  ’t Zou wel een mooie plaats kunnen zijn, mocht het terrein en de gebouwen een grondige opknapbeurt krijgen.
  Is daar, buiten vrijwilligerswerk, een kans toe?
  Met vriendelijke groeten,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.