PF 2016

Voor wie de boodschap niet al per mail had ontvangen zijn mijn allerbeste wensen voor de feestdagen en meer dan draagzaam 2016 van harte gemeend.

De eerlijkheid gebiedt mij overigens wel te zeggen dat Photoshop mij bij deze afbeelding wel wat heeft geholpen.

Oorspronkelijk zag deze kerstgroep in Atlantis The Palm er zo uit, inclusief sneeuwpop, opgetuigde kerstboom en een niet nader omschreven kerstgroep/-stal.

 

 

 

 

 

Maar omdat ik dat alles, als christelijke en wintersymbolen, net zo buiten de orde vond in Dubai, een Aziatisch, islamitisch, warm land, als een ijspiste die ik in de Dubai Mall aantrof, besloot ik de Arabier die de schaatspret bewondert maar voor de kerststal te zetten.


Deze nieuwe werkelijkheid doet in ieder geval volkomen recht aan mijn verwondering tijdens mijn bezoek aldaar.

En bovenal, laat 2016 maar een herstel zien van verdraagzaamheid en samenwerking, gezondheid en voorspoed, kortom alles wat je dezer dagen hoort te zeggen.

PS: Dat PF kennen ze hier in Frankrijk zelfs niet eens. Ik heb het onthouden uit de tijd dat ik zo frequent Tsjechoslowakije bezocht, waar dit Péefko al sinds begin 19e eeuw een algemeen gebruikte kerst-/nieuwjaarsboodschap is, als afkorting van pour féliciter en als vervanger van zo vele andere platitudes als “gelukkige feestdagen“, “joyeuses fêtes” enzovoort. Lees bijvoorbeeld deze Tsjechische uitleg (als je dat lukt). Ik vind het een goed gebruik, als een soort lingua-fancawens.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.