Ping Call

Ik kom de term “ping call” in Nederlandse bronnen niet tegen, maar het zou me stug lijken als het verschijnsel zich niet ook in de Lage Landen voordoet: je wordt gebeld door een jou onbekend nummer. Na een of meer keer bellen hangt de beller op. Als je voor die tijd al hebt opgenomen, wordt er aan de andere kant niets gezegd.
Volg je je intuïtieve impuls om dat nummer terug te bellen (“U heeft mij zojuist gebeld?”), dan ga je er aan voor het bellen van een extreem duur betaalnummer, € 1,00 tot € 3,00 minstens, zegt men, maar ik heb ook bedragen van > € 50,00 per ‘gesprek’ horen noemen.

Wat op zich al verdacht is: bij de meeste ongewenste direct-marketingtelefoontjes die je een paar maal per week krijgt (ook al staat mijn nummer op de ‘liste rouge’ en sta ik ingeschreven bij Pacitel, het Franse belmenietregister – “Goedemiddag, is mevrouw Loonen thuis?” “Nee, pardon, die is in 1986 overleden”; dus geen bijouterieën, galanterieën of parfumerieën vandaag) staat er in je venstertje “onbekend nummer”, “numéro indisponible”. Dan weet je al hoe laat het is en neem ik doorgaans niet op, of wel met de begroeting “Pronto!” of “Met het Politburo”. Meestal wordt er dan meteen opgehangen.
Komt het toch tot een Nederlands gesprek, dan is er altijd nog het ooit door de VPRO gepubliceeerde vraag-en-antwoordschema
Tegenscript om de telemarketeer in alle staten te krijgen. Het stond half jaren-’90 in de VPRO-gids, maar op internet, bijvoorbeeld bij http://egbg.home.xs4all.nl/tegenscript.html is het alom toegankelijk. Daar staan ook nog later toegevoegde tips voor als het mocht mislukken. En het tegenscript in enkele andere talen, waaronder Frans!

De ping callers echter afficheren gaarne hun nummer, want het is juist de bedoeling dat je ze terugbelt. Niet doen dus.

Het Franse Staatsecretariaat voor Consumentenzaken (Secrétariat d’État de la Consommation) heeft een meldpunt ingesteld. Immers, de Franse regelgeving is op dit punt nog strikter dan de Europese en beduidend strikter dan bv. de Amerikaanse. Voor wat het waard is. Je stuurt een gratis SMS naar 33700 met de vermelding “spam vocal + ongewenst nummer”, krijgt per kerende SMS een bevestiging die je vervolgens moet bevestigen, waarvan je per kerende SMS een bevestiging krijgt en dan maar hopen dat ze er moeite voor doen en erin slagen de Colombiaan, Wit-Rus of Nigeriaan of Fransman te achterhalen die op zijn rug liggend rijk hoopt te worden. Werkt ook ingeval je ongevraagse SMS’jes ontvangt van dezelfde snit en garnituur.

Waar zo’n telecrimineel de nummers vandaan haalt, is een andere kwestie. Gewoon uit het telefoonboek, het is immers niet verboden iemand op te bellen, of via een leverancier van NAW-/telefoongegevens, wat al minder niet-verboden gaat worden.

Nogmaals, ik weet niet of het fenomeen zich ook in Nederland voordoet. Ik geef hieronder in ieder geval even de nummers die de afgelopen week blijk ervan gaven bijzonder op mij en mijn portemonnee gesteld te zijn. Sommige nummers bellen 1 of meer keer per week, al maanden lang. Andere bellen zeker 5 tot 10 keer per dag. Beetje irritant.

 • 00121730381
 • 00171878890
 • 0171257018
 • 00176073398
 • 00160762599
 • 0033177931045
 • 00339751808
 • 00390291296
 • 00390689796

Graag een reactie met jullie ervaringen op dit punt.

 

3 gedachten over “Ping Call

  • Klopt. Zo zijn we er in Nederland eens onbedoeld bij Tele2 aan gegaan voor een of ander pretpakket. En zie er dan maar weer van af te komen (is uiteindelijk wel gelukt).
   Overigens is dit iets heel anders, en heeft het ook niets te maken met het eigenlijke onderwerp van dit bericht: de ping calls.

 1. Een brutale meid begon al meteen met de vraag: “Wilt U dan teveel betalen?” Ik was verstomd. Debaten leer je toch allleen in een studentendispuut.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.