Pijpenstorm (4) : weg is weg

Deze foto van het koor-met-het-verdwenen-orgel in de kapel van het Ignatiuscollege is door Huub Mous genomen op onze reünie van 3 mei.
Het orgel was weg, is weg en blijft weg, althans fysiek.


Gisteren liet Erik Winkel van Flentrop Orgelbouw mij het volgende weten:

Dag Nard,
Na een grondig onderzoek bleek dat de kosten voor herstel zo hoog waren dat de eigenaar niet meer tot overplaatsing wilde overgaan. De belangrijke, vitale onderdelen, zoals de windladen, blijken erg slecht te zijn gemaakt en kunnen daarom niet economisch verantwoord worden hersteld.
Dat betekent helaas dat het orgel niet wordt herplaatst, maar wordt afgevoerd.
Ik hoop je met deze teleurstellende info toch van dienst te zijn geweest,
Met vriendelijke groet,
Erik Winkel, Flentrop Orgelbouw B.V.

Ik ga ervan uit dat “afvoeren” een eufemisme is voor “naar de stort brengen” en met die jobstijding ben ik weer van een van mijn jeugdherinneringen beroofd.

Het enige is, en wellicht hebben anderen daar ook nog wat aan, dat het orgel niettemin toch nog altijd is te beluisteren. De volkstaalliturgische grammofoonplaten uit de beginperiode waren namelijk opgenomen in de kapel van het Ignatiuscollege. Later werd dat de Karmelkerk (Amstelveen) en de Dominicus (Spuistraat).
Maar op het in deze weblog al eerder besproken EP-tje Ambrozijn en Groggelgijn is het orgel uit de kapel nog te horen, evenals op de LP Zijn liefde gaat van mond tot mond. Ik meen dat dat ook de eerste LP was uit de Huijbers/Oosterhuisreeks. Een jaartal heb ik op de Fontana-hoes (uit de serie Gouden Harpen) niet kunnen ontdekken. Het moet begin jaren-’60 zijn geweest; latere LP’s verschenen in de reeks Didascalia. Wel, op de voorzijde, het prachtige glas-in-loodraam van de kapel (foto: Bart Mulder), en op de achterkant de geruststellende mededeling “Het stereo effect wordt slechts verkregen bij gebruik van stereo afspeelapparatuur”.

Hier een overzichtsfoto van 9 juni 1965, toen de LP werd opgenomen.

Het zijn galmende geluiden uit een vervlogen verleden, nu de pijpenstorm voorgoed is geluwd.

________________________________________________
Eerdere en latere pijpenstormberichten:
pijpenstorm
pijpenstorm-2
pijpenstorm-3
pijpenstorm-geluwd

 

2 gedachten over “Pijpenstorm (4) : weg is weg

  1. Ondanks deze jobstijding mijn compliment voor je recherche. Als de orgelklanken wegebben dan is het met de verdere conservering van herinneringen ook gedaan.

  2. Volgens Rolf Schoevaart waren de opnamen van “Zijn liefde gaat…” gemaakt op 9 juni 1965 in de kapel, en zou de LP in 1966 zijn uitgekomen. Het zij zo. Een foto van die opname heb ik inmiddels aan dit artikel toegevoegd.
    Nard.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.