Focus error

Dit wordt geen diepgaand psychologisch verhaal over concentratiestoornissen, maar een technisch relaas over het oplossen van een veel voorkomende foutmelding bij Fuji digitale fotocamera’s.

De foutmelding “Focus error”, waarbij scherpstellen niet meer mogelijk is en je ook geen enkele foto kunt maken,  doet zich overigens niet alleen voor bij Fuji Finepix digitale camera’s; bij Canon heet zij “E18 error” en bij Nikon “System error”, maar de oorzaak, het gevolg en de vaak zeer dure reparaties zijn vrijwel identiek. Er circuleren op internet talloze manieren om die storing te verhelpen, maar de oplossing die bij mijn Finepix S9500 werkte, kwam ik nog nergens anders tegen. Daarom hier een korte uiteenzetting.

Allereerst: wat geldt voor de Finepix S9500, geldt zeker ook voor de (Amerikaanse uitvoering) S9000, en vermoedelijk ook voor de S9600 (in de USA: S9100). Wellicht ook nog voor andere Fuji-camera’s en camera’s van andere merken. De ingreep is zo simpel, dat het altijd wel de moeite loont die in geval van storing te proberen.

Als oorzaken voor het optreden van de “focus error” worden genoemd: vocht, vuil, mechanische ontwrichting door stoten of vallen, te lage bedrijfsspanning en slechte elektrische contacten. Inderdaad kunnen deze factoren leiden tot genoemde storing, of nog andere storingen, en bij elke oorzaak horen een of meer voorgestelde oplossingen, variërend van schoonblazen tot het ter reparatie aanbieden bij een dealer (kosten rond de € 150,00 geraamd, waarmee de restwaarde van de camera wellicht al wordt overschreden).

De oplossing die bij mijn S9500 de storing verhielp, is de volgende:

  • Zorg ervoor dat er voldoende spanning aanwezig is. Dus ofwel goed opgeladen batterijen plaatsen, ofwel gebruik maken van de destijds meegeleverde 220-Volt netadapter.
  • Controleer of er in het draaiende gedeelte van de zoomlens zand of ander vuil aanwezig is. Probeer dat met de lens naar beneden eruit te schudden of zacht te tikken.
  • Als de camera in een vochtige omgeving is geweest, laat haar dan eerst geruime tijd drogen, ook al is daarmee het eventuele probleem van slechte elektrische contacten allerminst verholpen – integendeel.

Als bovenstaande punten niet aan de orde zijn, of zijn verholpen, houdt dan de ontspanknop half ingedrukt, zoals je altijd doet om met de autofocus het beeld scherp te stellen, en zet dan pas de camera aan (nog steeds met half ingedrukte ontspanknop!) door de cameraschakelaar twee slagen met de klok mee te draaien tot in de fotografeerstand.

Dat is alles, althans in mijn geval: de foutmelding kwam niet meer terug, ook niet in de erop volgende dagen.

Graag hoor ik of deze simpele remedie ook bij anderen succesvol is gebleken.

 

 

1 gedachte op “Focus error

  1. Nee. Niet succesvol… waarschijnlijk camera helemaal opnschroeven en schoonmaken…
    Foto’s en filmpjes maken op speedboot tijdens waterskien was waarschijnlijk niet zo goed voor dat ding… beetje vochtig van binnen waarschijnlijk. Een week op de verwarming met alles open dat open kan werkt niet…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.