Delpher haalt oud goud naar boven

Kijk eens. Nu is er www.delpher.nl waar in vele miljoenen gedigitaliseerde pagina’s uit boeken, kranten en tijdschriften van 1618 tot bijna 2000 online kan worden gesnuffeld, gezocht en gevonden.
Met dank aan onze onvolprezen Koninklijke Bibliotheek e.a. die ons dat mogelijk hebben gemaakt. Ik heb het getest, en het werkt. Lees rustig verder.

Een tijd terug heb ik oeverloos gezocht, en vele anderen daarbij ingeschakeld, om artikelen boven water te krijgen over de watersnoodramp in Tuindorp-Oostzaan in 1960 en de benefietwedstrijd Amsterdam-Rotterdam (17 feb.; uitslag 4-11) die erop volgde. Een schamel resultaat heb ik bijeen geschreven op http://nardloonen.nl/2012/11/16/4-11-dat-levert-wat-op/.

Nu is er dus www.delpher.nl. Het vinden van de juiste trefwoorden, niet te veel en niet te weinig, is vaak een kwestie van uitproberen. Ik zocht op krantenartikelen uit de periode 1.2.-20-2.1960 met trefwoorden “Amsterdam” en “Rotterdam”. Dat leverde al met al 439 treffers op, waaronder vooral scheepvaart- en marktberichten. Maar toch ook een rijke oogst aan tien artikelen die ik nog niet kende: uit De Tijd-Maasbode, De Friese Koerier, Het Vrije Volk, De Telegraaf en De Waarheid. Vreemd genoeg vond ik niet de artikelen uit De Nieuwe Noordhollandse Courant en De Leeuwarder Courant, die in mijn eerdere artikel staan opgenomen.

Ik zal keurig netjes negen van die tien artikelen hier plaatsen. Omdat ik erop zocht, staan de woorden Amsterdam en Rotterdam geel gemarkeerd. Krant en datum zitten in de bestandsnaam verwerkt. Voor scherper afbeeldingen moet je zelf maar bij Delpher op zoek gaan. Het tiende artikel gaat over een parallel aan deze wedstrijd gespeelde wedstrijd tussen leden van de sportpers en een artiestenelftal op het terrein van de Meteoor in Noord. Dit artikel staat in De Telegraaf van 16 feb.1960 op p.11, naast het andere, hier wel geplaatste artikel op die pagina.

Opvallende details: eindelijk heb ik nu ook de (basis-)opstelling van Amsterdam, die tot nu toe niemand mij kon bezorgen, en weet ik dat Sjaak Swart uitviel en werd vervangen door Arie den Ouden. Verder het nogal breed uitgemeten probleem rond Kees Rijvers die uit Feijenoord-1 was gezet, maar nu wel met Rotterdam mocht meedoen. Voorts de krijsende oproep in De Telegraaf van 2 feb.: “Het Stadion Moet Vol!”, al moet ik eraan toevoegen dat het verslag in die krant op 18 feb. mij nog de meeste informatie bood. Ten slotte: het valt op dat de Amsterdamse opstelling op 2 feb. in drie kranten wordt prijsgegeven (Tijd-Maasbode, Vrije Volk en Waarheid), maar dat die artikelen compleet identiek zijn. Kennelijk zo van de ANP-telex geplukt.

Het meest gelukkig ben ik nog met de melding in De Telegraaf van 18 feb. dat het tobbende TOB 15 ballen had gekregen. Ik had dat ook in mijn artikel vermeld, maar helemaal niemand, zelfs niet bij TOB zelf, kon zich daarvan ook maar iets herinneren.

Altijd fijn om een bewijs van je eigen gelijk te vinden.

 

 

2 gedachten over “Delpher haalt oud goud naar boven

  1. Mij misschien ook wel, maar deze wedstrijd was een van de 128 onderwerpen waarmee ik voortdurend bezig ben en die ik op deze manier opeens kon afronden. Maar reken maar dat ik van Delpher nog veel meer gebruik ga maken, al zal dat niet voor mijn WO-I-publicatie zijn, want dan hadden ze ook Franse kranten moeten strippen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.