Een doorsnee dag

Wat doet hij nou eigenlijk de hele dag daar in Rosoy, en waarmee heeft hij het steeds zo druk?
Nu lijk ik wel een dominee die een nooit gestelde vraag als start voor zijn preek verzint, omdat die vraag zo goed aansluit bij het verhaal dat hij ergens heeft opgeduikeld.

Niets is echter minder waar. De vraag wordt me opvallend vaak gesteld, uit belangstelling, nieuwsgierigheid of verwondering. Hopelijk niet uit medelijden of afgunst.
Daarom licht ik voor één maal een tipje van de sluier op – wat zeg ik? Nagenoeg het hele boven- en onderkleed van een doorsnee dag ga ik hier reveleren door een verslag te geven van afgelopen dinsdag. Een dag zonder afspraken tenminste, want anders had ik de helft van het onderstaande niet eens kunnen doen.

08:30  Opstaan; een beetje normale tijd. Beneden de luiken openmaken, koffie zetten en de eerste sigaret opsteken. Over die volgende 25 ga ik het nu verder niet hebben. Louki voederen, want als ik beneden kom, is ze er binnen de minuut en heeft ze vreselijk honger. Buiten is het mistig, vochtig en fris, een graad of tien, maar het belooft een zonnige en warme dag te worden.

08:45  De pc aanzetten en de online Volkskrant lezen, mails checken en betalingen bekijken. Even een kwartiertje de Zibrokachel aanzetten en ± 27 vliegen doodmeppen.

09:30  Aankleden en de achtertuin in om appels te gaan plukken. Ze zien er niet best uit, dit jaar. Een kleine 100 op een fruitplateau te drogen leggen, maar aan de bomen te zien lijkt het of ze er nog allemaal in hangen. Een kennis uit het dorp komt langs en brengt een zak met 4 kilo perziken uit haar tuin. Ook dat nog. Moeten stuk voor stuk worden geschild en ontpit, en dan maar coulis of compote ervan gaan maken.

10:15  Met de auto naar Chalindrey, naar de bank om geld over te hevelen van de ene op de andere rekening en naar de Colruyt voor een aantal kleine boodschappen.

10:45  Boodschappen uitladen en even door de voortuin lopen om te kijken hoe alles er bij staat en of er weer veel nieuwe molshopen zijn. Valt mee vandaag. Twee eieren koken, eentje voor nu, de andere alvast voor morgen. Spaart weer tijd en elektra uit. Louki eten geven, want ze heeft vreselijk honger.

11:15  Ontbijt. Sommigen zullen dat wat laat vinden, maar wie niet werkt, zal niet eten, dus zo rond de middag is er wel wat brood verdiend.

11:30  Weer mail checken, kijken of er boekbestellingen zijn geplaatst en/of betaald. Diverse bestanden op de pc bijwerken.

11:45  Met de auto naar het landje om aardappelen te rooien. Er zal zo’n kleine 100 kilo uit de grond komen; ik ben nu net op een kwart. Het blijft deze week droog, dus ik kan wel goed opschieten, zeker omdat de kleigrond niet zo keihard is. Maar wel moet je eerst de overwoekerde aanplant ontdoen van de vele, hardnekkige queu de renard, heermoes in het Nederlands, geloof ik, en de nog veel ergere slierten slingerende liseron, wat in het Nederlands akkerwinde heet.

13:45  Terug thuis de aardappelen wegen; blijkt vandaag 7½ kilo te zijn, wat minder dan gisteren. In dit tempo krijg ik het deze week niet af, maar het is zwaar werk en om de kans op het Mauthausensyndroom te verkleinen, stop ik er na anderhalf uur mee. De oogst van de dag in het grind leggen om te drogen en te sorteren in (gave) bewaaraardappelen en aangetaste/per ongeluk met de spa doorgesneden exemplaren die zo gauw mogelijk gegeten moeten worden.

14:15  Een bakje geconcentreerde, ingevroren runderbouillon laten ontdooien. De laatste kervel uit de achtertuin plukken, steeltjes eraf, wassen en fijnhakken.

 

 

 

14:30  De nu wel droge aardappelen ontdoen van aangekoekte klei, en in kistjes in de cave leggen, onder het plateau met de appels en de perziken.

15:00  Te vroeg om er mee op te houden; te laat om nog ergens aan te beginnen. Iemand schreef dat ooit eens, maar ik ben vergeten wie dat was. Hij had wel gelijk. Toch nog maar even een volle krat met rot fruit in aanhanger geleegd die in de hangar staat en nog wat frambozen plukken. Een onsje vandaag; gisteren was het nog een half pond. Even afspoelen en dan toevoegen aan de weckpot met 40% alcool pour fruits die in de cave staat. Komt altijd wel een keer van pas. Morgen met die aanhanger misschien naar de dechetterie rijden, als ik er tijd voor heb, want hij begint al aardig vol te raken. Louki heeft intussen weer vreselijk honger, aan haar typische mauwtje te horen.

15:20  Maar weer eens mail en bankzaken checken. De firma Gonomad gebeld omdat de tablet die ik ooit van Bakker Zaden (Hillegom/Lille) gratis had verworven het eigenlijk na een maand al niet meer deed. Na 2½ minuut in de wacht te hebben gestaan wordt de verbinding verbroken. Morgen nog maar eens proberen.

16:00  Vast onderdeel van het dagelijks ritueel: naar het terras met een pot bier. Meestal een van de soorten Amsterdam bier (van Grolsch), of Gulpener Gladiator (ook van Grolsch), ook vaak beugelflesjes Fischer bier (net als die van Grolsch, maar dan uit de Elzas). Daartijdens de reclamepost doornemen en oeverloos veel nutteloze dingen tegenkomen die met korting worden aangeboden: onderzetters voor plantenbakken op wieltjes, elektraslurpende bijzetkacheltjes, handige uiensnijders (ook voor wortelen en komkommer; “Zwiebeln schneiden ohne tränen”, maar het schoonmaken van zo’n ding is om te janken), biezen mandjes voor haardhout, waarin ongeveer net genoeg past voor 1 uur stookplezier. Nog wat kleine klusjes doen, zoals de plantenbakken water geven. Verder bijna steeds Louki op schoot, want die wil van dit dagelijkse terrasje geen minuut missen.

17:00  De pelletkachel schoonmaken, in ieder geval de vuurkorf en de ruit. Hij is wel nog maar nauwelijks aangeweest, maar iedere keer moet je die twee onderdelen schoonhouden. Eindelijk de dorpelstrip vastgeschroefd aan het afstapje van de keuken naar de garage. Lag al dagen los en het kwam er maar steeds niet van – zoals zo veel van die huis-tuin-en-keukenkarweitjes. Een fles wijn koel gezet voor vanavond; Sylvaner, ook al uit de Elzas.

17:30  Dan maar beginnen met koken. Eerst de kervelsoep voor morgen: de ontdooide, geconcentreerde runderbouillon aanlengen met een halve liter water, een ons gehaktballetjes toevoegen, met zoute roomboter en bloem een roux maken en daar de bouillon langzaam aan toevoegen, kervel erbij en dan niet meer laten koken. Morgen nog een ons gekookte rijst toevoegen en de maaltijd is gereed. Dan een stuk varkenshaas voor 3 dagen klaarmaken. Hier in Frankrijk kennen ze dat niet: een mooie, magere varkenshaas. Alleen bij de Aldi kun je die krijgen. Dus maar eerst al dat vet wegsnijden (“dénerver et dégraisser”). In dikke plakken snijden en in de boter bruin braden. Ui erbij (heel scherpe rode uien uit eigen tuin dit jaar), peper en mosterd. Aan het eind een grote scheut kookroom toevoegen en binden met aardappelmeel. Twee porties in bakjes om in te vriezen, de derde portie voor directe consumptie. Inmiddels ook al een kleine kilo van de eigen (beschadigde) aardappelen schillen en koken. Uit de tuin rucola plukken en die met citroensap in een bakje doen, naast een bakje met perzikcompote. Intussen stapelt zich al aardig veel afwas op. Nog maar weer eens mail &c. checken.

18:30  Eten. Heerlijk.

19:00  Zoals gebruikelijk even dutje doen op de bank. Dat wil zeggen: koffie inzetten, een sigaret rollen en dan wel of niet even inslapen.

19:30  DWDD kijken. Vaste prik.

20:00  Achtuurjournaal kijken. Vaste prik. Louki natuurlijk weer op schoot meekijken, want die wil ook wel bijhouden wat er gebeurt in Kenya en Syrië. Hoe duffer het nieuws, des te harder ze spint. Daarna tv gauw uit, behalve als, sporadisch, Feijenoord live te zien is.

20:20  Een controlerondje maken; alle ramen, luiken, poorten, hekken, deuren dichtdoen/afsluiten.

20:30  Ook een dagelijks gebeuren: na het nieuws Mieke bellen als die in Nederland zit en van alles uitwisselen en doorspreken.

21:00  Dan begint het laatste grote blok van de werkdag. Vanavond is dat: boeken invoeren. We hebben onlangs weer honderden boeken verkregen die online geplaatst moeten worden; soms gaat dat vrij snel, als het bijvoorbeeld om Simenons gaat, of romans van Hugo Raes (!), maar ik ben nu bezig met dikke pillen, platenboeken, studieboeken, de wat zwaardere en duurdere boeken die vaak lastig zijn te beschrijven en waarvan ik ook eerst een scan maak om erbij te kunnen plaatsen. Drie boeken in het uur is dan een “normaal” gemiddelde eer ze met foto en al in ons hoofdbestand staan, op onze eigen site en bij boekwinkeltjes.nl. Kijk ook maar eens naar mijn eerder apart bericht over die bezigheid. En daarna uiteindelijk ook een eerste aanzet van dit bericht schrijven.

01:00  Ter afsluiting van de werkdag: afwassen. Daar wordt een mens rustig van. Een half uur lang vier elektroden van mijn TENS-apparaat op de rug geplakt houden en mezelf zowat elektrocuteren om de rugpijn te verminderen. Zo niet, dan kom ik morgen mijn bed niet meer uit na al dat gespit en zo op het land, daags ervoor. Onderwijl genieten van een bulk kaasblokjes – Emental, de echte van Marcoux uit Andilly, hier vlakbij. Een soort laatste avondmaal. Dan nog even tanden poetsen en als slaapmutsje een ferme slok cointreau nemen – de echte “fabrication maison” van citroen, niet van sinaasappel deze keer; zie het aparte bericht daarover. Niet vergeten Louki eten te geven, anders komt ze de nacht niet door.

02:20  Naar bed. Buiten is het 12 graden; binnen 19. Alles is onder controle. Inslapen is nooit een probleem.

Heel vaag herinner ik me dat ik me vroeger thuis, in of vlak voor mijn puberteit, wel eens verveelde…

 

 

2 gedachten over “Een doorsnee dag

  1. Verbluffend wie zo een dagritme heeft kunnen volhouden! Monniken zijn daar ook goed in. En de computertijd is minzaam kort. Cointrau Citron nooit gezien. Monniken vervelen zich niet in bed want bidden maakt moe.

  2. noem dat maar een doorsnee dag , het verslag lijkt geschreven door een soort tobber , maar dat ben je natuurlijk niet , in gedachten hoorde ik het hele verhaal voorgelezen worden door Hans Dorrestijn … of ik een beetje jaloers ben ? ja , dat wel .. ( .. een beetje dan ! )

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.