Niet langer in ’t ongewisse

Fase 2 van de megaklus zit er inmiddels ook op: al ons hout uit het bos ligt nu bij ons in de tuin. Eén à twee jaar laten drogen en dan stoken maar.
Dat de hele transportonderneming vrij vlot is verlopen en voltooid, maakt ons een stuk rustiger.

We hadden bij dat transport gelukkig het voordeel van de hier zeer gebruikelijke burenhulp: onze buurman reed een aantal malen met zijn 4×4-japanner al dan niet met een soort aanhangwagen er achter; daarmee kon hij in het bos op plekken komen waar wij ons met onze luxe limousine niet heen waagden, zeker niet met onze aanhanger aangekoppeld. Dat zijn transportmiddel en -wijze niet geheel RDW-proof was, bleef gelukkig buiten onze verantwoordelijkheid. De Franse slag is hier af en toe nog zeer populair.

Onder de auvent konden wij, economisch stapelend, in totaal 14 stères te drogen leggen; de rest moet het doen met een buitenverblijf, tussen de toch al vrij zieke perzikbomen, en met een dekzeil om de regen tegen te houden, terwijl toch de wind en de zon het drogen kunnen bespoedigen. Louki was er als de kippen bij om, zonder iets te vragen, de grootste stapel tot haar troon te maken van waaruit zij een strategisch gunstig zicht op de wijde omgeving heeft.

De stapels die buiten liggen meten wij op vier wissen, zodat het nu wel duidelijk is dat wij in totaal 18 kuub hout te verstoken zullen hebben (genoeg voor 3 tot 4 jaar; hangt een beetje van het weer af), waarvan ons de helft in rekening zal worden gebracht. Omtrent de hoeveelheid verkeren wij nu dus meer niet in ’t ongewisse.

Alles optellend lijkt dat spotgoedkoop, € 2,25 voor een kuub haardhout. Wij weten echter ook wel dat als je alles meerekent (aanschaf kettingzaag + reserveketting, benzine en olie; aanschaf kloofbijlen; diesel voor tientallen malen naar het bos rijden en terug; een paar flessen van ’t een of ’t ander voor de behulpzame buurman; 7 maanden zwoegen en zweten; en zo meer) het veel goedkoper zou zijn geweest om hier in de buurt ergens bij iemand 18 kuub droog hout te kopen, gekloofd en gezaagd, thuis afgeleverd.
Het is net als met uien en doperwtjes uit eigen tuin: in de winkel kopen is goedkoper dan zelf verbouwen. Maar dan mis je het psychologisch genot van eigen arbeid.

______________________________________

Vorige berichten over dit onderwerp:

 

 

1 gedachte op “Niet langer in ’t ongewisse

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.