De wisse maat genomen

Fase 1 van de megaklus zit erop. Op de twee dikke stukken 51 na die we nog moeten kloven zijn alle bomen geveld, gezaagd en gekloofd, en ligt alles langs de rand van het bospad op transport naar huis te wachten. Niet dat dat een fluitje van een cent is, dat transport, maar met hulp van de buren gaat dat wel lukken. En dan nog alle opgestapelde meters in drieën zagen zodat ze, eenmaal gedroogd, na één of twee jaar in de cuisinière kunnen verdwijnen.

Vandaag hadden we de noodzakelijke afspraak met de houtvester die de stapels kwam monsteren en opmeten. Hij had een serieuze maatstok bij zich, een lat van dik een meter lang met twee ijzeren punten op een meter van elkaar, waarmee hij, in een mengeling van conscientieus en nonchalant handelen hoogte, breedte en diepte van alle stapels afpaste en dat op een officieel CERFA-formulier noteerde. Daarbij liet hij stapels van takken en dunnere stammetjes van minder dan 8 cm dikte buiten beschouwing. Bovendien was hij aardig genoeg om alle volumes naar beneden af te ronden.
Van de stapel 51 hier op de foto telde het middenstuk dus niet mee en schatte hij de rest van dit geheel op 2½ kuub. Zo kwam hij uiteindelijk in totaal uit op 9 kuub te factureren hout. Overigens, op die factuur (die pas begin 2014 zal komen, zo stelde hij ons gerust) zal niet € 3,50 worden berekend, maar € 4,50 per stère, waarmee wij voor vier tientjes, vele uren werk en liters zweet, hout voor enkele jaren ter beschikking hebben. Want in plaats van de negen berekende stères houd ik het op zeker 14 kuub aan linde-, haagbeuk- en eikenhout die we per saldo kunnen stoken.
Alleen al de grote bulk van nummer 49, hier bij elkaar gelegd, beloopt volgens mij 6 kuub; op het staatsformulier staat er 3 stères genoteerd.

2 gedachten over “De wisse maat genomen

    • Een wisse is een stère is een kuub. Een wisse is vanouds een bussel hout waaromheen een wisse past (twijg, touw van zekeren lengte); stère is de gebruikelijke Franse benaming voor een kuub brand- of andersoortig hout, afgeleid van Gr. stereos; een kuub is een kubieke meter.
      Een wisse dood of daad is iets heel anders: dat is iets wat (ge-)wis is, wis en waarachtig, zeker en vast, tegenover al hetgeen ongewis is. Afgeleid van weten-wist-geweten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.