Profijt van eigen teelt

Na alle klimatologische ontberingen en tegenvallers van het afgelopen half jaar, zowel in Frankrijk als in Nederland, begint het vele zwoegen in de tuin nu toch zijn vruchten af te werpen. De natuur laat zich foppen noch pienen *). Vandaag daarom voor het eerst volop uit de tuin gegeten.

*) Vlaams neologisme, ontstaan naar Armand Pien, de Vlaamse Erwin Kroll,  die van 1953-1990 voor de Vlaamse BRT-tv het weerbericht verzorgde. Naast zijn markante optreden en uitspraken (“mijn weerberichten kloppen altijd, alleen het weer houdt er zich niet aan”), die we op het niveau van Rik de Saedeleer mogen stellen, werden ook zijn meteorologische blunders zo befaamd, dat er in het Vlaamse een werkwoord pienen ontstond, synoniem van liegen.

Hoewel de schijf van vijf er niet mee kan worden gevuld, en mijne maag ook niet, schept het, na al het spitten, zaaien, planten, wieden, naaktslakken bestrijden, zorgen dat het niet allemaal één grote kattenbak wordt, de laatste tijd ook dagelijks water geven en van tijd tot tijd vriendelijk toespreken, behoorlijk wat voldoening te kunnen genieten van:

 

 1. Capucijners
 2. Wortelen
 3. Aardbeien
 4. Sla
 5. Frambozen
 6. Mosterdblad
 7. Teunisbloem
 8. Stokroos
 9. Dille
 10. Lobelia
 11. Zwarte bessen
 12. Bieslook
 13. Peterselie

Naar ik hoop, komt er later dit seizoen nog een update met nieuwe variëteiten van eigen bodem: pastinaak, appelen, aardappelen (Nicola’s!), rode ui, snijbonen, sperciebonen, dwarf beans (van Joeri uit de USA), boerenkool, kervel, rucola, plus wat ik in de gauwigheid nog heb vergeten.

 

 

2 gedachten over “Profijt van eigen teelt

 1. Leuk!!! ik kreeg een tip over je via Jos Heitmann, wij hebben in Groesbeek ook een moestuin, en we hebben al peultjes en rabarber gegeten.
  Pompoenen doen het ook al, en ook de capucijners laten zich goed smaken.
  We gaan ook even naar Frankrijk, Recloses 77760, waar mijn dochter woont, en daarna gaan de piepers de tuinbonen ons blij maken. Mijn buik wordt er in elke geval wel lekker mee gevuld

  groetjes uit Mook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.