Rue du Cornot 5 (1)

Als je de weblog opent, krijg je een panoramafoto van ons huis in Rosoy-sur-Amance in beeld, zoals dat er voorjaar 2011 uitzag. Klik je erop, dan is het “home” en kom je op de pagina Entrée/Entrez. Voordat het er zo uitzag, is er wel een en ander aan vertimmerd. In een paar berichten zal ik daar wat details van verklappen.

Dit is wat wij in september 1998 zagen en een maand of drie later ook daadwerkelijk kochten. Een vrijstaande boerderij uit 1706 in een dorpje van ± 200 inwoners op een voor Franse begrippen klein perceeltje van 840 m², verdeeld over voor- en achtertuin.
Buitenmuur en dak waren in orde; binnen in het huis en rondom in de tuin moest alles worden verbouwd of aangelegd.

Koud stromend water was er, maar niet boven de gootsteen, alleen opzij ervan. Sanitair was er, d.w.z. één wc-tje, maar dat zat verstopt en was onbruikbaar. Eén prachtige cuisinière van rond 1910 en één klein houtkacheltje, beide houtgestookt, maar die waren allebei aangesloten op het rookkanaal met een kachelpijp waarvan 2 meter horizontaal liep en dus slecht trok en veel risico van schoorsteenbrand in zich droeg. Er stonden nog wat oude bedden met strooien matrassen (al dan niet vol met ongedierte erin) en een fraaie eiken linnenkast. De meeste elektraleidingen zaten in metalen buizen; de draden waren met katoen geïsoleerd. Op zolder: één grote open ruimte met in hoofdzaak troep erop: strobalen, kranten en tijdschriften, kapotte en hele dakpannen, verrot houtwerk, aangevreten meubilair, restanten van de bijencultuur, dozen, blikken, zakken, kisten, lange ladders, …
En overal enorme spinnenwebben. We konden dus aan de slag.

Het huis had 14 jaar leeg gestaan. Daarvoor was het bewoond geweest door Solange en André, zus en broer. André was van 1906 en deed het meeste reguliere onderhoud van het huis, maar hoofdzakelijk hield hij zich bezig met bijencultuur en honingbereiding. Hij was officieel apiculteur. In het huis had hij een zware honingslingermachine staan en zo te zien aan de overgebleven restanten ging die honing in kartonnen potten van 500 gram of een kilo voor de verkoop. André overleed in 1981 aan allerlei kwalen.
Solange was van het jaar 0 (11 oktober(!)) en overleed in 1997. Ze besteedde haar tijd aan naaien, borduren, sokken stoppen, sloffen maken, fruit en groeten oogsten en inmaken; het grootste deel van de dag was ze dus in en om de woning bezig. In 1984 kon ze moeilijk nog alleen thuis wonen en werd ze opgenomen in een verzorgingstehuis in Bourbonne-les-Bains (24 km verderop). Het huis hield ze aan, want dan kon ze er naartoe terugkeren “als ze weer beter was”. Maar ze werd niet beter en ging ook niet dood, tot uiteindelijk na 13 jaar haar strijd was gestreden. Niet lang daarna kwam het huis in de verkoop en eigenlijk bij toeval waren wij het die de eerste gegadigden waren voor de overname.

 (lees binnenkort verder…)

 

1 gedachte op “Rue du Cornot 5 (1)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.