Zelf Cointreau maken

De vierkante Cointreaufles is algemeen bekend. Er gaat 0,7 liter in met een alcoholpercentage van 40%. Het is een likeur op basis van sinaasappel.
Met de stijgende drankprijzen (in Nederland momenteel rond de € 20,00 (ƒ 44,07) per fles wordt het steeds minder aantrekkelijk er onbezorgd van te genieten. Daarom de goed Franse methode toegepast: zelf maken.
Niks moeilijk, als je een beetje geduld hebt, en 3 tot 4 keer goedkoper ook nog eens.
Bovendien kun je ermee variëren door ander fruit te gebruiken. Een proeve van lokale huisvlijt.


Stap1
Men neme:

 • 2 sinaasappels of citroenen, liefst biologisch/onbespoten (minimaal: “non traité après récolte”)en in ieder geval aan de buitenzijde absoluut onbeschadigd. Echt biofruit wil er vaak niet uitzien van buiten; kies dan de meest gave exemplaren die je kunt vinden. Met mandarijnen gaat het ook heel goed. Mij is het met kersen, perziken, abrikozen of noten nooit goed gelukt, maar ik sluit niet uit dat dat ook mogelijk is.
 • 1 liter alcohol van 90 tot 97%, vroeger o.a. te koop bij drogisterijen in Frankrijk onder de naam “alcool pur de consommation”, maar sinds Sarkozy voor alle andere Fransen een droogleggingswetgeving heeft verordonneerd, kun je nog maar 0,25 liter per maand krijgen, waarbij je naam en adres worden geregistreerd. Jammer, want je betaalde slechts € 6,00 (FF 39,35) per liter. Tweede mogelijkheid: betrek de alcohol via een bevriende kruiwagen bij de farmaceutische industrie of het onderwijs, maar ook daar is men er niet erg scheutig mee, is mijn ervaring. Derde mogelijkheid: in Luxemburg kopen, bijv. bij het tanken in Martelange, à ± € 17,00 (BEF 686) voor een liter “alcool neutre” van 96%.
 • 1 fles suikersiroop (in Frankrijk overal te koop onder de naam “sucre de canne” in flessen van 0,7 liter) of 750 gram kristalsuiker.
 • 2 weckpotten van 1 liter met goed afsluitende rubber ring en een netje rond de rand. 

Was het fruit even schoon. Doe in elke weckpot een halve liter van de alcohol. Leg in het netje van elke pot 1 stuk fruit en sluit de pot hermetisch af. Zorg ervoor dat het fruit blijft hangen en zeker niet in directe aanraking komt met de alcohol. Plak er een stickertje op met de datum. Zet de potten weg, liefst bij kamertemperatuur en in het donker. Zeker niet in de volle zon. Drie weken laten staan.

Stap2
Ik ben geen chemicus, maar naar men mij heeft geprobeerd uit te leggen gaat er alcoholdamp in de sinaasappel of citroen trekken en zich daar vermengen met de etherische oliën in de schil en de vrucht. Daardoor wordt de damp zwaarder en slaat neer. Aldus ontstaat er een constante circulatie in de pot. Daarvoor is geen verhitting nodig en hoeft er dus ook niet te worden gedistilleerd.
Na 21 dagen kan de Cointreau dan worden afgemaakt.

Als je gewone suiker gebruikt: los 750 gramsuiker op in 1,0 à 1,3 liter mineraalwater (bij voorkeur zonder zout/natrium) door het aan de kook te brengen. Laat het vervolgens afkoelen.
Wanneer dat is gebeurd, open dan de weckpotten voorzichtig (zodat het fruit niet in de alcohol valt), haal het fruit eruit en gooi het weg.
Giet de inhoud van beide potten in een zeer schone pan of kom.
Als je suikersiroop gebruikt: Voeg er de fles suikersiroop bij plus nog ca. een halve liter water, bij voorkeur mineraalwater zonder zout (natriumarm, bijvoorbeeld Biovive).
Gebruik je gewone suiker: voeg dan nu de suikeroplossing toe aan de alcohol.
Roer het mengsel even door.
Let wel: doe de suiker bij de alcohol en niet andersom, want dan krijg je een troebel mengsel (zonder dat dat de smaak beïnvloedt overigens, het kiekt alleen niet zo proper). Zorg er ook voor dat de suikeroplossing niet te koud is, ook al vanwege de helderheid van de verkregen likeur.
Afhankelijk van de hoeveelheid toegevoegde water zul je een alcoholpercentage van tussen de 35 en 45 bereiken.

Stap 3
Nu komt het aan op proeven. Als de Cointreau te bitter of te scherp is, moet je er ofwel meer suiker aan toevoegen, ofwel iets meer water. Dit moet je proefondervindelijk afhandelen. Giet door een trechter het mengsel in drie originele vierkante Cointreauflessen (na die eerst goed te hebben uitgespoeld). Meestal houd je dan nog een beetje mengsel over, want je hebt meer dan 2 liter geproduceerd. Dat kun je in een vierde fles doen of beter nog meteen opdrinken als loon na(ar) arbeid.

Plak op die flessen een stickertje met de productiedatum.

De Cointreau kan direct worden gedronken of, mits goed afgesloten, lang worden bewaard, liefst koel en donker.

 

 

 

10 gedachten over “Zelf Cointreau maken

 1. Beste.

  Ik laat de appelsien boven de alcohol hangen en dat 10 dagen. dan 1 kg suiker oplossen in circa 2 li water. Ik doen dan er de alcohol bij en dan de fles in. Dan 2 weken laten staan en klaar. Denk je dat dat ook goed is. voor mij wel
  groetjes

  • Nic,
   Het hangt zeker ook af van hoeveel alcohol (1 of ½ liter) je gebruikt van hoeveel procent. Ik heb geen idee wat er met het mengsel gebeurt in de 2 weken dat je het fruit hebt verwijderd. Je kunt het zelf uitzoeken door met dezelfde hoeveelheden ingrediënten de sinaasappel 3 weken te laten hangen en dan pas het sukerwater toe te voegen. Je zou dan een smaakverschil kunnen constataren.
   Overigens: wordt de drank bij jou niet troebel als je de alcohol bij de suikeroplossing giet, in plaats van andersom? Bij mij wel.

 2. mijn recept is +- zoals Nic: 1 sinaasappel boven de alcohol hangen – in afgesloten pot – gedurende 10 dagen.
  Verhouding mengsel: 1 l alcohol + 1.5 l flessenwater + 900 gr fijne suiker (suiker in kokend water opgelost, en dan laten afkoelen).

  In dezelfde verhouding maak ik ook limoncello, maar hierbij doe ik de zeste (bovenste laag van de citroenschil, met dunschiller) van 7 citroenen in de alcohol.
  En k’ en heb nog genen enen horen klagen …

 3. Ik heb een halve liter alcohol van 96% en 2 onbespoten citroenen gebruikt.
  Het hangt nu 4 weken te “trekken”. Ik wil het nog 2 weken laten hangen. Wat zal het met de smaak doen?
  Gr. John

  • Ik heb geen idee, al speel ik zelf wel eens met de gedachte te gaan uitproberen wat het gevolg is van een langere periode dan 21 dagen (die mij nog steeds prima bevalt overigens). Een periode van 4-6 weken lijkt mij erg lang, maar ik kan mij niet voorstellen dat de drank er slechter van zou worden, maar wellicht ook niet beter. Ik ben wel benieuwd naar je bevindingen van deze proef.

 4. Smaakt goed na ruim 6 weken te hebben “getrokken”.
  0,5 liter alcohol, 0,6 liter mineraalwater met 350 gram suiker en nog eens 0,3 liter mineraalwater.
  Alleen 1 nadeel, ik heb zoals je voorstelde de suikeroplossing bij de alcohol gedaan maar toch troebel!
  Terwijl alcohol en suikeroplossing van dezelfde temperatuur waren. Dus dit is jammer. Ik heb van 0,5 liter alcolhol in totaal 1,4 liter likeur, dit houdt in dat er een alcoholpercentage van 30,2
  Naar mijn mening zit er toch nog teveel suiker in. Moet eens de echte cointreau met mijn brouwsel vergelijken.

 5. Hallo,
  Zelf maak ik zeer oppervlakkige inkepingen in de schil van de sinaasappel, zorg er wel voor dat ze niet tot in het witte gedeelte van de schil gaan. Zo komen er meer etherische oliën vrij. Ik stop ook enkele kruidnagels in de zeste. Daarvan is de smaak achteraf niet te bepalen op “kruidnagel” maar het geeft wat diepte aan het eindresultaat. Je kan ook koffiebonen, kardemom, kaneel of andere toevoegingen gebruiken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.