Rue du Cornot 5 (2) – Badkamer

Of het nou zomer of winter is, een douche of warm bad is niet te versmaden. Moesten we ons aanvankelijk behelpen met een zinken teiltje op de cuisinière om aan warm waswater te komen, het vooruitzicht van een echte badkamer lonkte en een situatieschets was al snel gemaakt.

In een hoek van het huis bevond zich een rommelhok. Eiken trap naar zolder, een gat in de muur met gescheurd plastic ervoor, waar ooit een raam had gezeten, lemen vloer met een grote kuil erin, en een onafzienbare hoeveelheid troep. Daar zat nog wel wat bruikbaars bij: de trap hebben we verplaatst en is nog steeds als zoldertrap in gebruik, en het vliegenkastje dat je links in de hoek ziet staan, hangt nu als garde-manger in de cave. Voor de rest hebben we alles uitgeruimd en weggegooid. Ons leek het een ideale plek voor een badkamer.

We lieten de aannemer, in samenwerking met electricien en loodgieter, het grondwerk doen. Om leidingen en afvoer onder de betonnen vloer te krijgen, moesten ze met pneumatische boren een hoop weghakken, want we zitten vrij dicht op de rots.

Toen de leidingen lagen, de vloer was gestort en een hardhouten raam was ingemetseld, konden muren en plafond worden geïsoleerd en met hydrofuge gipsplaten worden afgewerkt. We hadden precies aangegeven waar we wat wilden hebben aan kranen, stopcontacten en afvoerputjes, en dat hebben ze ook keurig uitgevoerd, ook het plaatsen van een grote boiler in de ruimte ernaast.

Daarna gingen we zelf deze ruwbouw omtoveren tot een badpaleiskamer: douchemuurtje opmetselen, ligbad plaatsen met opgemetseld muurtje eromheen, wastafel en douchestang hangen, vloer en muren betegelen, plafond witten, corniches boven rondom bevestigen, wc-pot plaatsen (dat vinden Fransen dus echt niet kunnen: een open wc in de badkamer – moet daar geen deur voor? De aannemer wilde het maar niet geloven), kranen bevestigen, douchedeur plaatsen… Daar zijn heel wat weken en man-/vrouw-/kinduren in gaan zitten.
Het resultaat mag er dan ook wezen. Dat geldt overigens ook voor de kosten: de aanleg en inrichting van deze badkamer heeft meer gekost dan we voor het hele huis hebben moeten betalen. Maar dan heb je ook wat.

(Binnenkort weer een vervolgproject…)

 

 

1 gedachte op “Rue du Cornot 5 (2) – Badkamer

  1. Er zijn dan misschien wel een heleboel uren, een hoop werk, materialen en veeeeeel geld in gaan zitten, maar dan heb je ook wat !!! Het is erg mooi geworden en een beetje comfort en luxe kan een mens na een dag hard werken ook wel eens gebruiken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.