7 Sacramenten (1959-1966) – 3/7

Warming up of koude douche?

Het was maar een kwestie van tien meter, van de voordeur van de R.K. Schoolvereniging aan de Pieter de Hoochstraat naar het groene poortje van het St.-Ignatiuscollege, maar wat een overgang. Ik heb me daar, 12 of 13 jaar oud, behoorlijk op verkeken, maar achteraf moet ik maar mijn zegeningen tellen.

Dat eerste jaar op Gym IB bleef ik zitten. Zelden vertoond in de familie. Schande. Zelf snapte ik het ook niet: fluitend (en als een thee-tante kletsend!) de Lagere School afronden, en dan meteen de outcast van het IG worden. Ziehier het bewijs van het abrupte verval.
In de loop van dat jaar, toen ik merkte dat het aantal negens wat tegenviel, was ik ervan overtuigd dat men zich op het IG danig in mij vergiste en mij niet op mijn waarde wist te schatten. Het klopt, ik voerde geen moer uit, wat huiswerk betreft, maar dat had ik de jaren ervoor ook niet hoeven doen, dus aan mij kon het niet liggen. Ik stelde mezelf gerust met de veronderstelling dat ze mij gaandeweg wel beter zouden leren kennen.

Niettemin was het échec een feit, juli 1960, en op de dag van de rapportuitreiking moest ik thuis met de billen bloot. Alleen figuurlijk dit keer, wonderlijk genoeg, want ik werd voor beduidend minder wel mee de kelder in getroond. Maar mijn oudste zus Addy voorzag het drama en vertrok met mij die dag per fiets zo ver mogelijk van huis: naar het Centraal Station, daar met het pont over het IJ naar Noord en verder tot in Durgerdam. Ik zie ons daar nog zitten op de basaltblokken bij het IJsselmeer, waar ik rustig kon uitleggen hoe dit allemaal zo had kunnen gebeuren.

Mijn vader, in plaats van mij een stellig wel verdiend pak slaag te geven, redeneerde tot mijn stomme verbazing heel anders. Als calculerende en prestatiegerichte burger had hij voorzien dat ik nu mijn eindexamen zou gaan doen in het jaar waarin ik 20 werd, hetgeen inhield dat uitstel van militaire dienst om studieredenen niet meer mogelijk was. En hij ging ervan uit dat als je na school eerst in dienst ging, er van een vervolgstudie niet veel terecht zou komen. In dat laatste heeft hij overigens ongelijk gekregen. Zijn grieven richtten zich niet in eerste instantie op het lamlendige zoontje dat zijn plichten had verzaakt, maar op de paters van het IG die hem niet tijdig hadden gealarmeerd dat het wel eens mis zou kunnen gaan. Daarin had hij misschien wel gelijk, al ben ik sportief genoeg om te bekennen dat ik op eigen kracht best beter had gekund, dat jaar. De kwade pier was dus pater K. Verhofstad S.J. Hij had het helemaal verbruid. Als conrector van het gymnasium had hij zijn verantwoordelijkheid niet genomen (vond mijn vader); als leraar geschiedenis had hij mij ronduit genaaid (vond ik) door met een 4 die nergens op sloeg mijn doodvonnis te vellen.


Aan de kopse kant van het patershuis mochten wij jaarlijks opdraven voor het staatsieportret.

Tableau de la troupe. Ik wist alleen niet alle namen meer, vandaar mijn oproep om mijn geheugen op te frissen, wat Frans van Mierlo op 9 mei 2014 ook deed en Hans Huijboom op 1 november 2014.

 

 


 

 

 

 

1 Dhr. A. Bos (Latijn) 13 Hans Huijboom
2 Obbe Homan 14 Jacques Raeven 
3 Hessel vd. Kolk 15 Hans Jorna
4 Wim Jordans 16 Runsky Purvis 
5 Marc Jansen 17 Frans van Mierlo
6 Hans Mous 18 Frans Verberne
7 Gerard de Koning 19 Peter Pas 
8 Gerard Krikhaar 20 Adri Kaandorp
9 Joep Mirck 21 Tommie Kuypers 
10 Norbert Langemeijer 22 Hugo van den Hombergh
11 Theo Morssink 23 Herman Teunissen
12 Nard Loonen    

Veel van deze klasgenoten moeten er na dat jaar van het IG zijn verdwenen; alleen Hugo en Wim doubleerden net als ik en keerden het jaar erop in Gym-IB terug.
Van die klas kan ik mij verder niet zo bar veel meer herinneren, op twee dingen na:

De docenten van dat jaar, maar over hen zal ik elders in deze reeks van 7 sacramenten nog wel het heilig vitriool uitgieten, of, eerlijker gezegd, er de Heilige Lakmoes tegenaan houden, want er waren heel wat positieve uitschieters.

Het succesvolle team van Gym-IB in 1960, op het hoofdveld(!) van het oude R.K.A.V.I.C.-complex aan de Kalfjeslaan

Het andere was het klasse-elftal, dat op het traditionele Pinkstertoernooi (normaal op elke zaterdag voor Pinksteren, dus direct na luilak; ditmaal echter op Witte Donderdag 14 april) toch maar mooi met de eerste prijs ging strijken.
Staande vlnr.: A. Kaandorp (6), H. vd. Hombergh (1) (wat klein van stuk, maar als keeper onverschrokken), Fr. van Mierlo (res.), G. de Koning (4), N. Langemeijer (5) (aanvoerder; stopperspil als een terriër waar je niet voorbij kon komen), G. Krikhaar (3), W. Jordans (res.), J. Mirck (2).
Knielend vlnr. de zo gevreesde voorhoede: F. Verberne (7) (als een tank met turbo), H. vd. Kolk (8) (zo klein dat hij tussen de benen van verdedigers door kon pingelen; bij hem thuis in Oost heb ik in 1959 nog Nederland-België 9-1 op de radio beluisterd), Th. Morssink (9) (slangenmens dat door elke verdediging heen wist de slalommen en trefzeker kon scoren), H. Teunissen (10) (uit Nieuwkoop; toffe jongen die vaak met mij meefietste tot aan de Lomanstraat en dan, ocherm, nog dat hele eind naar Nieuwkoop moest afleggen; hij hoefde van de paters niet op R.K.A.V.I.C. te zitten – daarom heeft hij geen fatsoenlijke kousen aan), N.Loonen (11) (in ieder geval tweebenig; beetje technisch en snel en kleinzerig).


Wij speelden met een hypermodern systeem: dus gewoon met een stopperspil en 5 aanvallers; menig tegenstander verkeek zich op dat concept. Een Heuse Beker was ons deel. Hier na afloop uitgereikt aan aanvoerder Norbert Langemeijer met een glunderende pater Verhofstad op de achtergrond. Die plaatsvervangende grijns – wist ik veel, op dat moment…

 

 

 

 

Die beker mochten wij bij toerbeurt een tijdje mee naar huis nemen en ik was zo trots als een aap.

Het jaar verliep zoals geschetst, en met de kennis van nu kan ik zeggen dat het me al met al nog wel goed is uitgekomen in de erop volgende jaren op het IG. Maar dat is iets voor weer een ander sacramentsbericht.

 

 

 

 

3 gedachten over “7 Sacramenten (1959-1966) – 3/7

 1. De (meeste) ontbrekende namen van Gym. 1b (1959-60):
  6. Hans Mous
  14. Jacques Raeven
  16. ???
  19. Peter Pas
  21. Tommie Kuypers

 2. Hai Nard, wij zongen nog wel samen in de Bajes…. . Ik was in 60 begonnen en netjes in 66 geëindigd, maar het eerste jaar van mijn medicijnenstudie gezakt, toch nog een redelijk goede huisarts geworden, 27 jaar in Amsterdam en 13 jaar in Amstelveen, waar ik nu al 36 jaar woon. Zingen doe ik nog steeds in het koor van de Ekklesia Amsterdam (van Huub Oosterhuis die nu heel oud is) nu even niet ivm corona. Leuk allemaal te lezen
  Groeten van Frank Garnier

  • Leuk Frank om na zo vele jaren nog een bericht van jou te krijgen.
   Hoe het mij allemaal vergaat, hier in Frankrijk, valt voor een groot deel wel uit mijn weblogartikelen op te maken. Ik ben daarmee overigens gestopt vanwege een te groot aantal hindermisbruikgevallen, en stuur sinds januari Nagekomen Berichten naar een select groepje familieleden, bekenden vrienden. Over muziek, taal, politiek en alles wat mij bezighoudt of dwars zit.
   Ons koorexperiment in de Huizen van Bewaring staat mij nog goed voor de geest, en het blijkt ook een ommekeer te zijn geweest in de volkstaalliturgische ontwikkeling vanuit het IG. Daarover is op internet wel een en ander te vinden, bijvoorbeeld op http://www.japihoba.nl/fonsig/index.php/2015-01-30-19-52-58/2015-01-30-19-52-56/2015-01-30-19-52-58.
   Nard.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.